01.08.2022 - 07.08.2022
Κατερίνα Ζαχαροπούλου, βίντεο εγκατάσταση «Το Τραπέζι των Αφηγήσεων»

— Όρμος, Καρλόβασι.

information

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ

 

Μία βίντεο- εγκατάσταση

με  αναφορά στην έννοια της Στέγης και της ασφάλειας.

Το βίντεο «Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» της  Κατερίνας Ζαχαροπούλου  προέκυψε από την βιντεοσκοπημένη περφόρμανς-δράση με κέντρο την έννοια του σπιτιού, ως εστία, ως στέγη, ως χώρο αναφοράς. Η περφόρμανς πραγματοποιήθηκε αρχικά το 2017 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο είναι και ο παραγωγός του έργου. Ανάμεσα στο κοινό που έλαβε μέρος ήσαν καλλιτέχνες, συγγραφείς, ομάδες αστέγων, μετανάστριες  και απλοί πολίτες. Διήρκεσε  από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 24 Φεβρουαρίου. Μετά, το έργο πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάστηκε στα πλαίσια της 6ης Μπιενάλε και το 2018 στο Ρέθυμνο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Αναλυτικότερα πρόκειται για  μια αναφορά στην έννοια της στέγης και της ασφάλειας, του Σπιτιού και της ζωής εντός του. Το έργο αποκαλύπτει ένα μικρόκοσμο επιθυμιών, τακτοποιήσεων και ανακατασκευών δωματίων, μέσα στα οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που δύσκολα φεύγουν από τη μνήμη, ακόμα κι αν η ζωή επιφυλάσσει μετακινήσεις, αναχωρήσεις και επιστροφές. Ένας οικείος κόσμος, που κάποτε γίνεται όνειρο ή εφιάλτης, πραγματικότητα ή ουτοπία, εμφανίζεται μέσα από τις αφηγήσεις των συμμετεχόντων. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ζητά από τους καλεσμένους της να αναπαραστήσουν μέσα από τη μνήμη χώρους που σημαίνουν κάτι για αυτούς, που τους συγκινούν, που αναφέρονται σε περιστατικά του βίου τους. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους θέλουν να αφηγηθούν αναμνήσεις σχετικά με σπίτια στα οποία κατοίκησαν ή εγκατέλειψαν, έχασαν ή ονειρεύτηκαν να αποκτήσουν. «Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» είναι μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών, καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που το βίντεο προβάλλεται και έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο ο δημόσιος χαρακτήρας της προβολής όσο και η συμμετοχή του στο  «Ανατολικό Άκρο» Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου.

biography

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Διδάχθηκε ζωγραφική, σχέδιο, θεωρία και ιστορία της τέχνης ενώ παρακολούθησε σεμινάρια Σύγχρονης Τέχνης και εκπαίδευσης στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι. Το 1998 έμεινε και εργάστηκε στο Σικάγο Η.Π.Α, εκθέτοντας έργα της και οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της ομογένειας. Το έργο της πραγματεύεται την υποκειμενικότητα και τη διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής έκφρασης, καθώς και τη σημασία της μνήμης στην τέχνη – ως εκ τούτου των αρχείων – τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για τη σύγχρονη τέχνη. Από το 2003 παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εδώ και χρόνια εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη. Έχει οργανώσει πλήθος διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία, ενώ έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η στενή της σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα μουσεία αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης τροφοδοτώντας την καλλιτεχνική της αίσθηση γύρω από μια νέα αντίληψη της εικαστικής δράσης μπροστά από την κάμερα και το μικρόφωνο. Συχνά χρησιμοποιεί στη δουλειά της μέσα όπως στούντιο, κάμερες, ήχους, φωτογραφία, μουσειακά αρχεία και εκθέματα, γραφή, αφήγηση.