24.08.2022
Προβολή ταινίας και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα

— αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Λέκκας

information

Κοσμικό ανατομείο

Μια σουρρεαλιστική ποιητική ταινία που αντιπαραθέτει τους δύο κόσμους, αυτόν ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη του Γρηγόρη Σεμιτέκολο  με τον κόσμο των κατοίκων ενός παραμεθόριου νησιού όπου ο πρώτος αποφασίζει να παρουσιάσει ένα εικαστικό δρώμενο. Αυτοί οι δύο κόσμοι αν και φαινομενικά είναι αντίθετοι, μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης συνυπάρχουν και εναρμονίζονται.

Ελλάδα, 1993, εγχρ. Διάρκεια: 63΄.

biography

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΦΕΑΣ

Ο Βασίλης Βαφέας έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Κινηματογράφου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων «Ερμείας» ΣΥΝ.Π.Ε.

Είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με  μεταπτυχιακές σπουδές Χημείας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕ με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και πήρε το δίπλωμά του στην Οπτικοακουστική Παραγωγή από το EAVE (ENTREPRENEURS de l’AUDIOVISUEL EUROPEEN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIA.

Η καλλιτεχνική  πορεία του Βασίλη Βαφέα στον κινηματογράφο και το θέατρο άρχισε το 1973 με την πρώτη μικρού μήκους ταινία. Συνολικά  μέχρι σήμερα είναι ο δημιουργός τεσσάρων (7) κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους  και εννέα (9)  μεγάλου μήκους μυθοπλασίας  τις οποίες υπογράφει  ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και έχουν συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βερολίνου, Σαγκάης, Κάρλοβυ Βάρυ, Μονάχου, Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο κ.ά).  Αφιερώματα στο κινηματογραφικό του έργο έχουν γίνει στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει 11 έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και δύο πολυθεάματα, ενώ έχει μεταφράσει τέσσερα θεατρικά έργα.

Όσον αφορά τη διοικητική εμπειρία και κοινωνική του δράση, ο Βασίλης Βαφέας εργάστηκε επί σειρά ετών ως διευθυντής εργοστασίου σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, Ελληνικές και ξένες. Το 1981 διετέλεσε εμπειρογνώμων συνεργάτης του Συμβουλίου Ερεύνης Τιμών (Σ.Ε.Τ.) της Τραπέζης της Ελλάδος. Το 1982-83 υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ2 ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος και Προγραμματισμού. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ  στο Λαύριο το οποίο είχε διοργανωθεί από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Σκηνοθετών Παραγωγών Κινηματογράφου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.