04.09.2021
Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός

— Ξενοδοχείο Merope, Καρλόβασι

information

Ομιλία: «Από το Προσωπικό στο Συλλογικό: Ο Δρόμος των Συναντήσεων».

Από το Προσωπικό στο Συλλογικό: Ο Δρόμος των Συναντήσεων.

Τα έργα τέχνης μιλούν για τη  ζωή και τις διαφορετικές της όψεις, αυτές που δεν φαίνονται, που συχνά αποσιωπούνται. Υπάρχει δρόμος πολύς ανάμεσα στις προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές, ανάμεσα στην αναγνώριση του  προσωπικού και το συλλογικού, είτε πρόκειται για ανθρώπινες καταστάσεις είτε για προσδιορισμό ταυτοτήτων, έως ότου να εμφανισθεί η εμπειρία της διαδρομής. Στη δουλειά μου από νωρίς κινήθηκα αναζητώντας αυτές τις σχέσεις μέσα από ποικίλους τρόπους. Έρευνα σε κοινωνικά δεδομένα, αναζήτηση προσωπικών και ιστορικών αρχείων, εντοπισμό τρόπων και τόπων που εμφανίζονται. Αυτό με οδήγησε σε αναζήτηση εργαλείων ώστε να αποδώσω επιθυμίες και ουτοπίες, πραγματικότητες που δεν αναγνωρίζονται, σχέσεις ανάμεσα σε ορατές καταστάσεις και αόρατες δυνάμεις. Και από εκεί έφτασα στις καταγωγές, στις προσωπικές ιστορίες και την συλλογική τους εκδοχή. Βρήκα μορφές, φωνές, κείμενα, αλληγορίες και μετατοπίσεις που δυνάμει συντελούν στην διαμόρφωση ταυτότητας. Ο Δρόμος των Συναντήσεων  δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, έχει όμως την πιθανότητα να γίνει πεδίο σχέσεων. Στις ενότητες της δουλειάς μου οι τίτλοι φανερώνουν αρκετά αυτή τη διαδρομή. Ελπίζω να τους μοιραστούμε, μαζί με τις ιστορίες στις οποίες αναλογούν.

biography

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ είναι εικαστικός. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα, και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στην σύγχρονη τέχνη. Με υποτροφία από την Αμερικανική Πρεσβεία και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ταξίδεψε στο Σικάγο όπου για δύο μήνες εργάστηκε για τη δημιουργία έργου- εγκατάστασης, το οποίο εξέθεσε στο Μουσείο Architecture and Design. Παράλληλα, οργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο στο μουσείο, όσο και  σε σχολεία της ομογένειας. Έχει βραβευθεί από τον ΣΑΕ (Απόδημος Ελληνισμός) για την προσφορά της στη διάδοση της ελληνικής δημιουργίας στις ΗΠΑ..

Έχει διδάξει σε σχολές επαγγελματικού προσανατολισμού, έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με θέμα την εκπαίδευση  και την τέχνη, έχει εκδώσει βιβλία τέχνης για παιδιά, CDROM, καθώς και μια σειρά βιβλίων για τους καλλιτέχνες του μετρό της Αθήνας, ενώ ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης οργανώνοντας εργαστήρια σε μουσεία της χώρας( ΕΜΣΤ, Εθνική Πινακοθήκη, Μ. Μπενάκη, ΜΜΣΤ, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) καθώς και στην παιδική ζώνη της ΕΡΤ το 1993-1995 . Η σύγχρονη τέχνη και η γλώσσα της την απασχολεί ως έννοια και ως αναμεταδιδόμενο σύστημα μέσα από εικόνες που «εκπέμπονται». Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ρόλος του καλλιτέχνη ως εκτιθέμενου φορέα γνώσης και εμπειρίας. Το εικαστικό της έργο έχει ως κεντρικό άξονα  την σχέση ανάμεσα στο υποκειμενικό και το αντικειμενικό,  την ατομικότητα και τη δημοσιότητα, την μνήμη και την αναπαραγωγή της. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συνεργασία της με την ΕΡΤ ξεκίνησε το 1993 με τον σχεδιασμό την  επιμέλεια και την παρουσίαση  εκπομπών για τα εικαστικά  με πρωτοποριακό χαρακτήρα και έμφαση στην τέχνη του σήμερα. Η εκπομπή της «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» (από το 2003 έως σήμερα) υπήρξε η μοναδική στην ελληνική τηλεόραση με διεθνή χαρακτήρα, μέσα από συναντήσεις με διεθνείς καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους, επισκέψεις σε μερικά από  τα σημαντικότερα μουσεία, όπως το Λούβρο, Το MoMA, το Reina Sofia , αλλά και με συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, διευθυντές μουσείων, επιμελητές.. Σαν αποτέλεσμα, μέσα στα χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιο Εθνικό αρχείο το οποίο αποτελεί  εκτός από εκπαιδευτικό υλικό,  και υλικό μνήμης και καταγραφής μιάς εποχής.

Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το βιβλίο της «Για τα πράγματα που λείπουν». Απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις της με κορυφαίους δημιουργούς της εποχής, από την εκπομπή της στην ΕΤ1 «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ».

Ακολούθησε το 2014 η έκθεση και έκδοση «Ρωτώντας» με την συνεργασία του Ι.Σ.Ε.Τ (‘Ιδρυμα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης), όπου  παρουσιάστηκαν  έλληνες καλλιτέχνες, συγγραφείς, συλλέκτες, σκηνοθέτες και ιστορικοί τέχνης με στόχο την ανίχνευση της ελληνικής σκέψης γύρω από την τέχνη και τα αρχεία της.