10.08.2022
Ομιλία διδάκτορα Ιστορίας Μανόλη Γιαννούτσου «Μηχανισμοί και πρακτικές ένταξης των Μικρασιατών προσφύγων στη Σάμο του Μεσοπολέμου»

— αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας

information

Περίληψη εισήγησης.

Τον Αύγουστο του 1922 αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες του ίδιου έτους, η Ελλάδα δέχτηκε ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων- ελληνορθόδοξων πληθυσμών στην πλειονότητά τους-  λόγω της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου και της ήττας των ελληνικών στρατευμάτων από τα κεμαλικά στρατεύματα. Η Μικρασιατική Καταστροφή, όπως ονομάστηκε η έξωση των ελληνικών πληθυσμών από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας, ουσιαστικά αποτελεί ένα γεγονός τομή το οποίο προσδιορίζει την επώδυνη αφετηρία του ελληνικού Μεσοπολέμου. Η εισήγηση αφορά στους  Μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι επέλεξαν τη Σάμο ως τόπο μόνιμης εγκατάστασης και ειδικότερα φιλοδοξεί να φωτίσει τους μηχανισμούς αλλά και τις κοινωνικές πρακτικές εκείνες οι οποίες συνέβαλαν στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στη σαμιακή κοινωνία κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η παρουσίαση αυτών των μηχανισμών αλλά και των κοινωνικών πρακτικών εντάσσεται στο πλαίσιο των αντίστοιχων εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνυπολογίζει και αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις της τοπικής ιδιαιτερότητας.

biography

Ο Μανόλης Κ. Γιαννούτσος είναι ιστορικός. Το 2000 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ενώ το 2005 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2016 υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Σάμο (1922-1940): Κοινωνική ένταξη, οικονομική δραστηριότητα, πολιτική συμπεριφορά», στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2017 μέχρι και το 2020, υπήρξε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο: «Αθλητικές σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Νεότερη και Σύγχρονη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, στην Ιστορία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, καθώς και στην τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σάμου. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στη Σάμο και στην Κρήτη. Έχει δημοσιεύσει μελέτες του σε Πρακτικά συνεδρίων και στον περιοδικό τύπο. Ζει μόνιμα στη Σάμο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.